ZKD Lendava se je letos na poziv gospe Mateje Brečko ponovno odločilo za sodelovanje v projektu Vseslovensko petje s srci kot koordinator dogodka na našem območju, ki sicer  poteka že 7. leto zapored in se mu vsako leto pridruži vedno več ljudi. Tako smo k sodelovanju povabili vsa društva, šole in vrtce. Vseslovensko petje s srci, ki je postal neformalni praznik  petja, se je izvajal v nedeljo 21. in torek 23. aprila 2024, med 10. in 11. uro.

Namen projekta je povezati ljudi doma in po svetu, da v skupnem prepevanju pesmi naših izrazimo poklon našemu jeziku, kulturi in tradiciji. To je dan Zelenega Jurija, ki nosi zeleno vejico po hišah za zdravje in srečo. Skupna misel je, da začutimo radost, ljubezen, svobodo, srečo in mir v sebi. Petje nas povezuje, razveseljuje, zdravi, daje upanje in tolaži. Kultura je v nas samih, zato jo enkrat na leto izrazimo tako, da se tradicionalno priključimo skupnemu dogodku, od tam, kjer se nahajamo. Kajti pojemo lahko povsod, doma, v šoli, vrtcu, v službi, sami, z družino ali pa skupaj v skupini. Vsako okolje si ga lahko drugače osmisli.

Tako se je pod okriljem ZKD Lendava dogodku pridružilo 11 društev.

Osrednja prireditev je potekala v nedeljo, 21. aprila med 10. n 11. uro v Črenšovcih v sodelovanju s tamkajšnjo občino, cerkvijo in nekaterimi društvi. V bogatem pevskem programu so se predstavile pevske skupine in pevski zbori. S slovensko pesmijo so navdušile Cerkveni mešani pevski zbor Franc Cigan, Ljudske pevke upokojenke KTD Črenšovci, Mladinski pevski zbor župnije Črenšovci in Moški vokalni kvintet Aeternum.

Na dogodku Vseslovensko petje s srci so sodelovali tudi KD »Zarja« Gaberje, katerega ljudski pevci in godci Gaberski mantraši so v nedeljo zapeli v vaškem domu v Gaberju, Ljudske pevke Kulturnega društva Fran Saleški Finžgar Žižki so zapele pred vaško gasilskim domom, pevke ljudskih pesmi KD Štefan Raj Turnišče pa so v prostorih Občine Turnišče zapele nekaj ljudskih pesmi, ki so jih spominjali na stare čase, s tem pa so izrazile željo, da bi življenje in spomini od takrat ne šli v pozabo in bi se pesmi slišale še dolgo daleč naokrog.

Člani društvo Primorci in Istrani v Pomurju so se zbrali v nedeljo pri vaškem muzeju na Benici, kjer so eno uro prepevali slovenske ljudske in ponarodele pesmi. Peli so a cappela in ob spremljavi kitare.

V torek so se zbrali tudi člani KPZ Vita in zapeli v prostorih ZKD Lendava, kjer tudi vadijo. KPZ Vita z veseljem sodeluje v projektu, saj je petje s srcem njihova ljubezen.

V Varstveno delovnem centru Lendava so v torek obeležili dogodek Vseslovensko petje s srci in skupaj z uporabniki ter zaposlenimi na dvorišču pred stavbo VDC-ja, zapeli Čuk se je oženil. Ob tem so se dobro zabavali in se nasmejali. Uporabniki so povedali, da bi radi peli še naprej, saj jih to dela srečne, vsako leto pa bi tudi želeli sodelovati pri tem projektu.

V torek so zapeli tudi v Osnovni šoli Prežihovega Voranca Bistrica, kjer so glasove združili  najmlajši iz vrtca, učenci iz šole ter zaposleni.

Sodeloval je tudi vrtec iz Odranec. Vsi strokovni delavci vrtca in otroci vseh šestih oddelkov so se zbrali v večnamenskem prostoru vrtca in zapeli so štiri pesmi, ki so jih povezale v celoto. Izkazali so hvaležnost za naš jezik, kulturo in tradicijo, ki so jo naši predniki skrbno čuvali in ohranili vse do današnjih dni.

Pevci Kulturnega društva Anton Martin Slomšek Renkovci, so se letos prvič pridružili k sodelovanju v projektu Vseslovensko petje s srci. Odločili so se, da bodo sodelovanje povezali z njihovimi tedenskimi vajami. Zapeli so več ljudskih, ponarodelih in zabavnih pesmi iz njihovega seznama.

Prvič so se nam pridružile tudi članice vokalne skupine Evterpe iz Hotize, katere so se v nedeljo zbrale na večnamenskem prostoru na Hotizi in se pridružile projektu. Zapele so Zdravljico, Lipa zelenela je in Ta zelena dežela

Film