72

3887

85

86

4. RECITATORSKO TEKMOVANJE V SLOVENSKEM JEZIKU
PETEK, 25. NOVEMBER 2016

V mesecu oktobru 2016 smo objavili razpis za Recitatorsko tekmovanje v slovenskem jeziku. Na tekmovanju bi naj sodelovali otroci iz vrtcev, učenci osnovnih in srednjih šol, študentje, upokojenci ter člani kulturnih in drugih društev z območja UE Lendava.

Namen sodelovanja bi naj bil negovanje slovenskega jezika, tradicije in kulture, povezovanje, bogatenje stikov in sodelovanje v skupnem projektu vrtcev, šol in društev.

Letos so se recitirale pesmi Frana Milčinskega Ježka. Za recitatorsko tekmovanje se je prijavilo 48 kandidatov iz vrtcev in osnovnih šol UE Lendava: Vrtec Lendava, DE II, oddelek 5 in oddelek 6, DOŠ I Lendava, DOŠ Genterovci, OŠ Turnišče, DOŠ Dobrovnik, OŠ Črenšovci, KD Bistrica in KD Zarja Gaberje. Zaradi bolezni in odsotnosti nekaterih otrok, pa je recitiralo 30 kandidatov. Tako so bili kandidati iz 5 osnovnih šol, dveh oddelkov vrtca in dveh kulturnih društev.

Recitatorsko tekmovanje je potekalo v petek, 25. novembra 2016 v prostorih lendavske sinagoge in sicer, smo ga razdelili na V. kategorij. V prvi so peli in recitirali otroci iz vrtcev, v drugi so recitirali učenci od 1. do 3. razreda, nato v III. kategoriji učenci od 4. do 6. razreda in v IV. Kategoriji učenci od 7. do 9. razreda. Ena tekmovalka pa je bila prijavljena tudi v V. kategorijo, to je dijaki, študentje in člani KD. Tekmovanje se je začelo ob 16.00 uri in končalo ob 17.30 uri. Program je povezoval Bojan Rajk.

Najboljše recitatorje smo nagradili z zlatim, srebrnim in bronastim priznanjem ter knjižno nagrado, in sicer:
– v I. kategoriji je nastopilo 5 otrok iz Vrtca Lendava, DE II, oddelek 5. Iz oddelka 6 pa zaradi odsotnosti mentorice in bolezni otrok ni nihče recitiral. Recitirali in peli Ježkove pesmi, od tega so prejeli:
* ZLATO priznanje Žiga Grut, Vrtec Lendava, DE II, oddelek 5,
* SREBRNO priznanje Gaja Škrban, Vrtec Lendava, DE II. oddelek 5,
* BRONATSTO priznanje Brina Gerebic, Vrtec Lendava, DE II. oddelek 5,

– v II. kategoriji je recitiralo 16 učencev od 1. do 3. razreda OŠ, od tega so prejeli:
* ZLATO priznanje Sara Baša, DOŠ I. Lendava,
* SREBRNO priznanje Klara Kovač, OŠ Črenšovci,
* BRONATSTO priznanje Zoja Kociper, OŠ Turnišče,

– v III. kategoriji je nastopilo 9 učencev od 4. do 6. razreda OŠ, od tega so prejeli:
* ZLATO priznanje Jakob Litrop, OŠ Turnišče,
* SREBRNO priznanje Valentina Dominko, OŠ Turnišče,
* BRONATSTO priznanje Doroteja Bojnec, OŠ Črenšovci,

– v IV. kategoriji je nastopilo 6 učencev od 7. do 9. razreda OŠ, od tega so prejeli:
* ZLATO priznanje Petra Vinčec, OŠ Turnišče,
* SREBRNO priznanje Ana Mari Koren, OŠ Turnišče,
* BRONATSTO priznanje Tamar Göncz, KD Zarja Gaberje,

– v V. kategoriji pa je nastopila le ena članica KD Bistrica, Martina Korošec, ki je za svoj nastop dobila zahvalo in knjižno nagrado. Mnenje žirije pa je bilo, da je njen nastop bil za zlato priznanje.

Članice žirije so bile: Doroteja Kukovec, predsednica, Kristina Szőke in Sabina Oletič pa članici. Povezovalec programa pa je bil Bojan Rajk.

Vsi ostali sodelujoči, to so recitatorji, vrtci, šole in članice žirije pa so za udeležbo na recitatorskem tekmovanju dobili zahvale ter skromno pogostitev.

Danijela HOZJAN
predsednica ZKD Lendava

V Lendavi, 28. 11. 2016