Zveza kulturnih društev Lendava je, kot koordinator skupnih prireditev, v Tednu spomina na lendavske Žide med 16. in 31. januarjem 2015 na predlog Sinagoge Maribor, zbrala podatke o prireditvah, ki so jih v Lendavi na različnih lokacijah v omenjenem obdobju pripravili, razen ZKD, še drugi partnerji, in sicer: ZKPL, Knjižnico Lendava, KD Lendava, DSŠ Lendava, DOŠ I. Lendava, MKI Mansarda, Društvom za ustvarjalnost in izobraževanje ART VIZIJA Črenšovci, Društvom zbirateljev Pomurja LINDVA in Dejanom Süčem, študentom zgodovine.

V tem času, ko se spominjamo tudi žrtev holokavsta smo na predlog Sinagoge Maribor pod koordinacijo ZKD Lendava in skupaj s partnerji, v Tednu spomina na lendavske Žide, ki je na območju občine Lendava potekal od 16. januarja in se je končal 31. januarja 2015, pripravili obširen program predavanj, razstav, okroglih miz, predstavitev knjig, učnih ur, predvajanj filmov in še marsikaj zanimivih prireditev, ki so govorile same zase in posebnih dopolnitev ni bilo potrebno.

V prostorih ZKD Lendava pa smo v ponedeljek, 26. januarja 2015, gostili dva posebna gosta, ki sta nam predstavila svoji knjigi, in sicer Bojan Zadravec nam je povedal nekaj o knjigi pod naslovom Za mizo s prekmurskimi Židi ter prinesel na pokušino tudi pecivo, ki ga je spekel sam po receptu iz omenjene knjige. Prav tako je povedal veliko zanimivega o delu in življenju Židov. Gospod Andrej Pančur pa je predstavil svojo knjigo Judovska skupnost v Sloveniji in nam predstavil še veliko zanimivih podatkov o naseljevanju in preseljevanju Židov na območju Evrope in tudi o tem kako so se preseljevali lendavski Židje vse do holokavsta. S strani ZKD pa smo pripravili diaprojekcijo Židovskega pokopališča v Dolgi vasi in Bilten Židovsko pokopališče, ki je bil obiskovalcem ves čas prireditve na vpogled.

Razen tega smo skupaj z Društvom zbirateljev Pomurja Lidva iz Lendave pripravili tudi razstavo različnih predmetov iz dediščine lendavskih Židov, ki smo jo razstavili v posebni vitrini v prostoru ZKD in bo na ogled od 26. do 31. januarja 2015, to je v tednu Spomina na lendavske Žide.
Namen teh prireditev je bil, da se spomnimo Židov, ki so živeli, ustvarjali in delali v Lendavi ter so pokopani na Židovskem pokopališču v Dolgi vasi. Prav tako smo se spomnili žrtev holokavsta in življenja ter trpljenja Židov celega sveta.

Omenjeno prireditev si je ogledalo 36 obiskovalcev iz različnih društev, zavodov ter seveda posameznikov iz območja občine Lendava, ki se spominjajo lendavskih Židov ali pa so bili sedaj prvič seznanjeni o življenju in delu lendavskih Židov.

Omenjena prireditev je bila uvrščena tudi med literarne večere ZKD Lendava in kot zaključna prireditev študijskega krožka Židovsko pokopališče v Dolgi vasi, ki smo ga skupaj s Društvom ART VIZIJA iz Črenšovec začeli koncem leta 2014 in dokončali v januarju 2015.
Zahvala za izvedbo prireditve gre vsem predavateljem, organizatorjem, partnerjem in obiskovalcem.

POROČILO – SPOMIN NA LENDAVSKE ŽIDE (PDF priponka velikosti 1 MB)

Zapisala:
Danijela HOZJAN