20. decembra je bil na sedežu ZKD Lendava predstavljen 10., jubilejni zbornik Pobiralci rose. Svečan trenutek za vse domače ljubiteljske literate, ki si že deset let prizadevajo biti aktivni, prepoznavni in vztrajni na tem področju kulturne dejavnosti.

Predsednica ZKD Lendava Elvira Vaupotič Göncz je uvodoma povedala: »Pred nami je najnovejši zbornik Zveze kulturnih društev Lendava POBIRALCI ROSE 2023, ki je že 10. zapored. Prvi zbornik smo izdali leta 2013, obsegal je literarna dela domačih avtorjev, ki so bila plod takratnih literarnih večerov. Delo se je nadaljevalo z enoletno prekinitvijo, ko leta 2020 zbornika zaradi epidemije covida in raznih prepovedi združevanja nismo izdali.

Podobno lanskemu smo tudi letos nadaljevali z našimi literarnimi večeri, ki se jih je udeleževalo lepo število ljubiteljskih literatov. Pridno so ustvarjali – pisali pesmi, prozo in odrska besedila v slovenskem, madžarskem, hrvaškem in srbskem jeziku, nekateri celo v narečju. Zbrana dela, ki jih je prispevalo skupaj 26 literarnih ustvarjalcev, smo združili v najnovejši zbornik. Besedila niso vezana na določeno tematiko, tako boste v zborniku našli pestro paleto vsebin.

Ker pa smo tudi letos imeli na ZKD likovne delavnice, ki so potekale pod vodstvom profesorja likovnega pouka g. Duška Abramušića, smo se odločili, da z izborom likovnih del, nastalih na teh delavnicah, popestrimo strani  zbornika.

Branje Pobiralcev rose 2023 naj vam polepša vsakdanjik. Morda pa bodo zanimive vsebine tudi vas spodbudile k ustvarjanju, veseli pa bomo tudi vaših odzivov.«

Prireditev je bila predpraznično svečana, veliko je bilo povedano tudi o načrtih za prihodnja leta, za glasbeno kuliso pa sta poskrbela violinist Peter Koša in pesnik – glasbenik Béla Szomi.

 

Foto: Botka Agnes RTVSLO