Na predvečer Lendavske trgatve, 1.9.2023 ob 17 uri je bila v preddverju Gledališke in koncertne dvorane v Lendavi, v sklopu Festivala Vinarium 2023, odprta razstava vinogradniških predmetov iz zbirke Tomislava Makovca z naslovom “NA ZDRAVJE!”

Ste kdaj pomislili, kakšna bi bila videti Lendava brez Lendavskih goric? Nikomur, ki se ozre na Lendavske gorice, umetelno zasajene z vinsko trto, ni treba posebej pojasnjevati, da so naravni pogoji in podnebje v okolici Lendave že od nekdaj primerni za vinogradništvo in pridelavo vina.

Lendava z okolico je doživela zaporedna obdobja razcveta in zatona pridelave vina, vendar se domačini še vedno oklepajo svojih vinogradov. Prav ta privrženost se odraža tudi v predmetih pričujoče razstave. Vinska kultura namreč pomeni veliko več kot le gojenje in predelavo grozdja. Vključuje tudi ljudske običaje in pesmi, povezane s pridelavo grozdja in vina, vinogradniška društva, vinogradniško arhitekturo ter vinogradniško opremo. Tega se zaveda tudi lokalni vinogradnik Tomislav Makovec, ki že desetletja zbira in pred uničenjem rešuje stare vinogradniške in vinarske predmete. Ti predmeti povedo skoraj vse o visoki ravni znanja in strasti do vinogradništva prebivalcev tega območja.

Nekoč so začetek trgatve določili gospodarji določenega območja ali oblasti, oznanjen pa je bil s trgatvenim praznikom. Tudi v Lendavi je temu bilo tako, iz tega ljudskega izročila izhaja tudi oživljena Lendavska trgatev.