V petek, 9. junija, se je v večernih urah na Dvojki odvil zanimiv  glasbeno-literarni in likovno obarvan večer, ki sta ga z domačimi ljubiteljskimi kulturniki pripravila JSKD OI Lendava ter ZKD Lendava.

 TLK je vsakoletna vseslovenska kulturna akcija, ki traja letos od 9. maja do 18. junija, nosilca večjega dela programov pa sta JSKD in ZKD Slovenije. Namen Tednov ljubiteljske kulture je promocija dela kulturnikov, vključenih v društva, skupine ali organizacije, obenem popestritev našega vsakdana z najrazličnejšimi prireditvami, hkrati pa tudi pregled dosežkov, napredka na tem izjemno širokem področju. Letos je bil poudarek na lutkovni dejavnosti, v akcijo pa so se vključili seveda tudi ljubiteljski kulturni delavci z drugih področij.

Da je ljubiteljska kultura nepogrešljiv del kulture slehernega naroda, je obče veljavno spoznanje, ki mu ne more nihče oporekati. Narod ne bi preživel, če ne bi bilo na tisoče kulturnikov, ki se v okviru društev in njihovih sekcij brez finančnega nadomestila  iz leta v leto trudijo ustvarjati na vseh področjih kulture, so pa tudi pomembni varuhi zgodovinske, etnografske in še kakšne dediščine naroda. Si predstavljate kulturno življenje brez ljubiteljskih kulturnikov v krajih, kot je denimo Lendava, ki razen Galerije-Muzeja  in knjižnice ter Zavoda za kulturo narodnosti nima poklicne ustanove, ki bi bila s svojimi prireditvami dostopna vsem občanom? Težko, kajne? Člani naših KD so vse leto prisotni tako na svečanostih, proslavah, tradicionalnih prireditvah, kot so Lendavska trgatev, Bogračfest, Pirhi  in vino in druge, obenem pa tudi sami pripravijo po krajevnih skupnostih samostojne prireditve. Delo, v katero vložijo veliko ur zavzetosti, ljubezni, je neprecenljivo, vredno vsega spoštovanja.

Predstavili so se: mali vokalni skupini Lindua in Lindenau, ki ju vodi Jože Gerenčer, literati – Pobiralci rose (Jerica Trojak, Lidija Alt, Biserka Sijarič, Marjan Horvat, Daniela Hozjan, Judit Zagorec Csuka, Janja Magdič, Lajos Bence, Gizella Koter in Olga Paušič)  ter člani likovne skupine, ki deluje v okviru ZKD Lendava. Njihov strokovni mentor je Duško Abramušić. Prispevali so svoja likovna dela na dogovorjeno temo. 

Prireditev so naslovili NAŠ KRAJ – včeraj, danes, jutri, kajti to je vedno zanimiva domoljubna tema, ki jo je mogoče lepo izraziti tako v glasbi kot v besedi in sliki.