ZKD Lendava se je letos na poziv gospe Matee Brečko prvič odločilo za sodelovanje v projektu Vseslovensko petje s srci kot koordinator dogodka na našem območju. Vseslovensko petje s srci, ki je postal neformalni praznik petja, se je izvajal v nedeljo 23. in ponedeljek 24. aprila 2023, med 10. in 11. uro.
Namen projekta je povezati ljudi doma in po svetu, da v skupnem prepevanju pesmi naših izrazimo poklon našemu jeziku, kulturi in tradiciji.
Tako se je pod okriljem ZKD Lendava dogodku pridružilo 9 društev.
Osrednja prireditev je potekala 24. aprila v Črenšovcih v sodelovanju s tamkajšnjo občino in nekaterimi društvi. S slovensko pesmijo so navdušile Ljudske pevke iz Žižkov, Ljudske pevke upokojenke KTD Črenšovci, zakonca Donko iz Gornje Bistrice, Mladinski in Otroški pevski zbor OŠ Franceta Prešerna Črenšovci in Glasbeni muzikalčki. Z ljudskimi pevkami iz Žižkov so zapeli tudi otroci vrtca Črenšovci.
Na dogodku Vseslovensko petje s srci so sodelovali tudi KD »Zarja« Gaberje, katerega člani – družina Prendl so v nedeljo zapeli pri vaškem domu v Gaberju, člani KD Kobilje so prav tako v nedeljo zapeli v centru Kobilja, člani KD Gomilički dégaši so v ponedeljek zapeli v vaškem domu v Gomilici, pevke ljudskih pesmi KD Štefan Raj Turnišče pa so v ponedeljek pred zgradbo Občine Turnišče zapele nekaj ljudskih pesmi, ki so jih spominjali na stare čase, s tem pa so izrazile željo, da bi življenje in spomini od takrat ne šli v pozabo in bi se pesmi slišale še dolgo daleč naokrog.
Člani društvo Primorci in Istrani v Pomurju so se zbrali v nedeljo pri vaškem muzeju na Benici, kjer so eno uro prepevali slovenske ljudske in ponarodele pesmi. Peli so a cappela in ob spremljavi kitare.
V ponedeljek so se zbrali člani KPZ Vita in v prostorih ZKD Lendava zapeli pesem Nine Pušlar – Kdo še verjame, ki jo je posebej za zbor priredil zborovodja Danijel Berden.
Člani KD Ferdo Godina Bistrica so se zbrali v ponedeljek in zapeli skupaj s šolarji v Osnovni šoli Prežihovega Voranca Bistrica. Na medgeneracijskem druženju so združili glasove najmlajši iz vrtca, učenci iz šole ter zaposleni. Pridružila sta se jim tudi ljudska pevca, prisluhnili pa smo še njunemu petju Slovenske krajine.