V čitalnici lendavske knjižnice se je 7.3.2023 odvil literarno-glasbeni večer Ženske v kraljestvu literature, katerega sta organizirala Javni sklad za kulturne dejavnosti območna izpostava Lendava in Zveza kulturnih društev Lendava v sodelovanju z Knjižnico in kulturnim centrom Lendava, ob tem pa je sledilo še odprtje razstave Sabine Šinko.

Kulturni dogodek je bil pripravljen ob 8. marcu, mednarodnem dnevu žensk.

V začetku leta smo razpisali literarno akcijo z naslovom Ženske v kraljestvu literature in k sodelovanju povabili domače ljubiteljice literature, da pošljejo svoje navdihujoče umetniške izdelke v slovenskem, madžarskem, hrvaškem ali srbskem jeziku. Gre za oživitev pred leti zelo uspešne akcije, na kateri so se predstavile avtorice s svojimi literarnimi deli. Na povabilo se je odzvalo deset avtoric, katerih dela so bila predstavljena na litererno glasbenem večeru. Avtorice so: Slavica Zver, Biserka Sijarič, Gizela Koter, Ivanka Tompa, Danijela Hozjan, Judit Zagorec Csuka, Zlatka Frajzman, Janja Magdič, Lidija Alt in Olga Paušič. Nekaj besedil sta poleg avtoric recitirali tudi Jasna Bači in Jerica Trojak. Za glasbeno popestritev je poskrbela mlada glasbenica Lucija Šetar.

Attila Pisnjak, umetnostni zgodovinar, pa je predstavil razstavljene slike umetnice Sabine Šinko. Namen razstave je, da se izpostavi vloga žensk v likovni umetnosti preko Sabininih slik. Avtorica se v svojih delih ogromno posveča ženski usodi. Tu razstavljena dela prikazujejo fiktivne portrete žensk. Značilnost portreta kot zvrsti je izpostavljanje individualnosti, vendar Sabina ne konkretizira osebe, ampak posplošuje.