V okviru Festivala Vinarium je danes v Lendavi potekala “Lendavska trgatev.” Tradicionalna etnološko – kulinarična prireditev je praznik vinogradnikov, ki prepriča s pestrim celodnevnim programom, katerega del je bila tudi tradicionalna povorka, ki je potekala skozi staro mestno jedro.

Dopoldanska povorka, ki jo je s pozdravom otvoril podžupan v funkcij župana Ivan Koncut, je potekala v krasnem vremenu in ponovno napolnila lendavsko staro mestno jedro. Malo čez enajsto uro je več kot štiri tisoč obiskovalcev dočakalo začetek povorke, v kateri je nastopilo 43 skupin z več kot 300 nastopajočimi. Med njimi niso manjkale skupine vinskih vitezov, mažoretke, glasbeniki ter seveda vozovi, ki so v nekaj manj kot uri in pol trajajočem mimohodu skozi mestno jedro predstavili tradicionalne običaje, opravila, noše ter kulturno dediščino Hrvaške, Srbije, Madžarske in Slovenije. Povorke se je udeležila tudi 3. vinska kraljica občine Starše Anja Kelc.

»Letošnja povorka s prikazom šeg, navad in aktivnosti preteklega in današnjega časa je za nami in mislim, da smo lahko zelo zadovoljni. V povorki se je predstavilo 8 krajevnih skupnosti in 12 društev, od kulturnih, turističnih, vinogradnških, folklornih društev … Vozovi so zmeraj vrhunec povorke, na njih je bilo prikazano ogromno različnih aktivnosti, ki na zabaven in inovativen, hkrati pa tradicionalen način predstavljajo kulturo in navade krajev, od koder skupine prihajajo,« je o raznolikosti letošnje povorke povedala Elvira Vaupotič Göncz, predsednica Zveze kulturnih društev Lendava.

Letošnja Lendavska trgatev je ponudila tudi animacijski program za otroke na Pravljičnem dvorišču (dvorišče Knjižnice Lendava) ter folklorni festival na osrednjem odru ob kulinarični ponudbi, kjer je za popoldansko zabavo skrbel ansambel Spev. Za večerni glasbeni zaključek in dobro zabavo pa bodo zvečer poskrbeli še Peters Pan Band in skupina Kingstoni.

VIDEO – Lendava-info