Zveza kulturnih društev Lendava je v sodelovanju s kulturnimi in vinogradniškimi društvi oripravila 12. mednarodno razstavo pod imenom PIRHI, VINO in VELIKONOČNI IZDELKI. K sodelovanju smo povabili tudi razstavljalce iz Madžarske in Hrvaške in drugih krajev Slovenije. Naši razstavljalci so se potrudili in pripravili zelo pestro razstavo, ki je bila na ogled od četrtka 22. pa vse do nedelje 25.marca 2018.

Letos smo predstavili različne ročne izdelke, ki so jih pripravili ustvarjalci iz območja Občine Lendava in širše. Tako smo predstavili kulturno dediščino narodov in narodnosti, ki živijo na območju Občine Lendava. Tako razen vezenin, prtičkov in pirhov razstavljamo tudi  različne izdelke v gospodinjstvu in pri delu. Razstavo so za vas pripravile članice ročnih del iz kulturnih društev Petišovci, Čentiba, Dolga vas, Gaberje, Kapce, Radmožanec, Hotize, Lendave, VDC Murska Sobota, enota Lendava, Društvo zbirateljev Pomurja Lidva, Društvo upokojencev Lendava, Izobraževalno ustvarjalno društvo Lendava, KUD Štefan Raj Turnišče, Zadruga Pomelaj Mala Polana, Društvo za razvoj podeželja Lendava, ruštvo Primorci in Istrani v Prekmurju iz Benice, Društvo za razvoj podeželja Pomelaj Lendava, Zavod Zarum Lendava, Vrtec Lendava in ZKD Lendava.

K sodelovanju smo povabili tudi goste iz Madžarske in Hrvaške. Tako se s pirhi in različnimi velikonočnimi izdelki predstavljajo posamezniki in skupine iz Lentija, Zalaszombatfa, Slovenski dom zagreb, Kreativna delavnica Šopek iz Zagreba, TZ Lepoglava in Društvo žena iz Murskega Središča.

Iz različnih krajev Slovenije pa so razstavljali pirhe v različnih tehnikah izdelave ter izdelke iz ličja, volne, lesa in drugih materialov. Skupaj je razstavljalo  45 razstavljalcev iz Slovenije, Madžarske in Hrvaške.

Svoje mnenje o naši razstavi je povedala tudi etnologinja Jelka Pšajt iz Pokrajinskega muzeja Murska Sobota.

Vinogradniki iz vinogradniških društev Čentiba in Lendava so pripravili tudi pokušino vin iz našega vinorodnega okoliša. Našlo pa se je tudi nekaj domačih mesnih in pekovskih dobrot, ki so jih prispevali domače pekarne in izdelovalci mesnih izdelkov. Brezalkoholne pijače (vodo in radensko) pa je prispevalo podjetje Radenska d.o.o. iz Radenec.

Ob otvoritvi so nastopile domače skupine iz kulturnih društev, naslednji dan ob 10.00 uri pa otroci iz vrtca Lendava. Na otvoritvi nas je prisrčno pozdravil Gradonačelnik Murskega Središća g. Srpak.

Ob predstavitvi navedenih velikonočnih izdelkov želimo ohraniti običaje in kulturno dediščino naših prednikov v duhu bližajočih  praznikov.

S takšnim načinom sodelovanja želimo povezati kulturo več narodov in narodnosti, ki živijo na našem območju, društva spodbuditi k sodelovanju in ohranjanju kulturne dediščine, obiskovalcem, pa ponuditi kar se da veliko lepih trenutkov in dobrega počutja ob ogledu razstave ter degustaciji izvrstnih vin naših vinogradnikov in pokušini pekovskih in mesnih dobrot.

Naj nas skupno druženje na takšnih ali podobnih prireditvah povezuje, v nas prebudi nekaj lepega, koristnega. Ustvarjalni duh se naj rodi v vsakem izmed nas, še posebej v tem času, ko iščemo nove poti za boljši jutri.

 

Danijela Hozjan, predsednica ZKD Lendava

 

cof cof

cof cof cof cof cofcofcofDSCN0026cofDSCN0190cofDSCN0163cofcofcofDSCN0050