NOČ KNJIGE – PREDSTAVITEV ZBORNIKA POBIRALCI ROSE 2014  – 23. april 2015 ob 19.00 v Knjižnici Lendava

Zveza kulturnih društev Lendava je tudi v letu 2014 pripravila literarne večere z namenom povezati vse samostojne ustvarjalce z območja občine Lendava (in tudi širše) na literarnem in likovnem področju, obiskovalcem pa pričarati kar se da lepe večere. Vsako srečanje je teklo po dogovorjenem motu, predstavljena pa so bila različna dela naših ustvarjalcev v slovenskem, madžarskem, hrvaškem, srbskem in romskem jeziku. Literarnih večerov se je udeležilo  lepo število ustvarjalcev in poslušalcev.

Pesmi in prozo so na srečanjih brali: Kristina Szőke, Jasna Bači in Elvira Vaupotič Göncz. Prav tako so pri tem sodelovali tudi še Norbert Göncz, Jerica Trojak, Anica Varga, Elvira in Monika Baša.

Januarja 2014 smo imeli 12. literarni večer. Na izbiro so bile teme: Želje, načrti v letu 2014. Kam plujemo? Pretreslo/osrečilo me je. Iz tega sklopa smo na prireditvi Noč knjige prebrali:

Stran 46 – David Kasabji – Kraljica noči

Stran 60 – Zágorec Csuka Judit – És nem történt meg a csoda – Részlet egy kisregényből

Literarna srečanja in zbornik so s svojimi likovnimi deli popestrili  likovni umetniki: Elizabeta Tibaut in Marija Magdič iz Hotize, Marjana Kmet iz  Zavod ZARUM iz Trnja, člani Likovne Udruge IZVOR iz Murskega Središča ter članici Likovnega društva Gornja Radgona Marjana Kmet in Pavla Krajnc.

V mesecu februarju smo bili na 13. lit. Večeru prisluhnili besedilom na temo Človeške slabosti (kleptomanija, laži …); razen pesnikov in pisateljev smo vključili tudi likovnike in pripravili  razstavo njihovih del, ki je bila na ogled v prostorih ZKD Lendava. Razstave pripravljamo vsak mesec, vsakokrat ima možnost razstavljati drug avtor. Iz tega sklopa smo izbrali tri literarna dela.

Stran 71 – Zlata Frajzman – Pupa – Stara mesta

Stran 78 – Olga Pušič – Dama

Stran 77 – Renata Lugomer Pohajda – Možda je bolje tako

Marca, ko smo imeli 14. literarni večer, pa smo prisluhnili anekdotam, pisanim  »vicem«, monologom v verzih in prozi. Prisluhnili smo pesmim….

Stran 85 – Lidija Alt – Besede srca

Stran 88 – Rade Bakračević – Novo doba

Stran 89 – Kornelija Baša – Ženske v pasteh vsakdanjika

Stran 99  -Štefan Toplak – Armijske upomene

Stran  81 – Aleksander Varga – Poti

Aprila smo v sklopu prireditve Pirhi, vino in velikonočni izdelki pripravili 15. literarni večer; tokrat so avtorji prispevali besedila o pomladi, veliki noči, ljudskih običajih, povezanih z veliko nočjo in  prebujanju/rojevanju. Tudi v tem sklopu so bili zelo zanimivi in lepi prispevki, nekaj smo jih tudi predstavili.

Stran 107 – Franc Koren – Čas je…

Stran 109 – Avgust Ošlaj – Tihi glas ljubezni

Stran  113 – Velimir Turk – U krugovina krugova

V zborniku je predstavljenih veliko zelo zanimivih del, ki smo jih strnili v zbirko Pobiralci rose 2014. Literarna dela – 120 pesmi, 18 proznih besedil ter še 12 del, kjer so predstavljeni aforizmi, anekdote, pisani vici in monologi. Zbornik obsega 160 strani, kjer so literarna dela v slovenskem, madžarskem, hrvaškem, srbskem in romskem jeziku.

Maja je sledil 16. literarni večer na temo Mladost, norost, upanje, preživetje. Pesmi in proze iz tega sklopa so nas napolnile z mladostjo, upanjem in novimi doživetji.

Stran 118 – Vera Auguštin – Iz mojega otroštva

Stran 122 – Janja Magdič – Mladost

Zadnji 17. literarni večer pa je bil v tednu vseslovenske ljubiteljske kulture z vsebino Moj prijatelj – ljubiteljski kulturnik, Tako te vidim, Portreti v pesmi in prozi. Nekatere od teh smo izbrali prav za Noč knjige.

Stran 142 – Norbert Göncz – Kéktúra

Stran 161 – Aleksander Ružič – Talent

Stran 164 – Biserka Sijarič – Portret poeta

Stran 169 – Slavica Zver – Iščem te

Stran 158 – Marjeta Ribarič – Vesel izlet pevskega zbora

Ko smo  romali zborniku naproti, so se nam v glavi porajale različne misli, želje, pričakovanja in zahvale. Vsaka naša postaja je bila srečanje, druženje, spoznavanje česa novega in zanimivega s končnim namenom postati boljši, poln novih idej, zanimivih in lepih doživetij, ki jih lahko v knjižni obliki  prenašamo na ljudi dobre volje, saj v tem mozaiku besed  brez težav  vsak najde nekaj za svojo dušo.

V Lendavi, 23. aprila 2015

Danijela HOZJAN                                                                                                                                                                                                                predsednica ZKD Lendava