ZKD Lendava je v okviru Tednov ljubiteljske kulture, ki letos potekajo od 17. maja do 16. junija organizirala v sredo, 22. maja 2024 s pričetkom ob 17. uri Literarni večer z otvoritvijo likovne razstave v večnamenski dvorani ZKD.

Letos je bil poudarek na pomenu sodelovanja, zato je slogan letošnjih tednov ljubiteljske kulture Medgeneracijsko ustvarjalni. Gre za to, da se na področje ljubiteljske kulturne ustvarjalnosti vključujejo vse generacije ljudi, v skupinah ali posamezno, zato je ljubiteljska kultura vključujoča in odprta za vsakogar, ljubitelji pa so veseli ustvarjalnih ljudi, ne glede na starost, poreklo in jezik.

Na literarnem večeru so se predstavila najnovejša literarna dela domačih ljubiteljskih literatov, ki obiskujejo literarni krožek na naši zvezi, ter se obenem odprla likovna razstava najnovejših likovnih del v akril tehniki mokro na mokro, nastalih na letošnjih likovnih delavnicah, ki sicer na ZKD Lendava potekajo že četrto leto pod strokovnim mentorstvom g. Duška Benina, profesorja likovnega pouka.

Po pozdravnem nagovoru predsednice ZKD, Elvire Vaupotič Göncz, je ga. Olga Paušič povedala nekaj misli o literarni skupini ter literarnih delih, ki so bila predstavljena v sklopu literarnega večera. Tokrat so svoja dela predstavili Janja Magdič, Serena Bence Jambor, Zlatka Frajzman, Olga Paušič, Lidija Alt, Tatjana Bogdan Sečnik, Gizela Koter, Marjan Horvat, Danijela Hozjan, Ivanka Tompa in Judit Z. Csuka. Večina avtorjev je svoja dela predstavilo kar osebno, nekaterih dela pa je prebrala naša recitatorka ga. Jerica Trojak.

Pred otvoritvijo razstave pod naslovom Cvetoči maj, je strokovni mentor, g. Duško Benin spregovoril nekaj besed o tem, kako so potekale likovne delavnice, kdo vse jih obiskuje in kakšna dela si lahko ogledamo na razstavi.

Celoten program je popestrila Mala vokalna skupina Lindua iz Lendave pod strokovnim vodstvom g. Jožeta Gerenčerja.