Pri cerkvici svete Trojice na vrhu hriba v Lendavskih goricah je Društvo Hadikova pot v sodelovanju ZKD Lendava organiziralo prireditev Hadikov boj. S prireditvijo in drugimi aktivnostmi si v društvu prizadevajo ohranjati kulturno dediščino, obenem pa predstavljati in promovirati legendo o kapetanu Mihaelu Hadiku, ki naj bi po legendi branil Lendavo pred Turki.

Ob konjenikih v kostumih turških in lendavskih vojščakih, ki so uprizorili boj, so si obiskovalci lahko ogledali še predstavo Legenda o kapetanu Hadiku, ki so jo v slovenskem in madžarskem jeziku uprizorili člani lendavske gledališke skupine Leszsz Tarsulat. Otroci so lahko sodelovali v turškem taboru ali na likovni in robinzonski delavnici. Lahko so tudi zajahali ponija.

Organizatorji so poskrbeli tudi za glasbeni program. Nastopila sta violinist Peter Koša in pianist Emil Pal. Na stojnicah so se predstavili lendavski vinogradniki, člani Društva zbirateljev Pomurja Lindva, ljudski obrtniki in drugi. Organizatorji so poskrbeli tudi za vožnjo s kombijem od cerkve v starem mestnem jedru Lendave na prireditveni prostor do cerkvice svete Trojice v Lendavskih goricah.

Aleksander Varga, ki je vodil organizacijo dogodka, je povedal, da so veseli, da je na prireditev, ki je bila zamišljena kot družinski dan, prišlo precejšnje število obiskovalcev, med katerimi je bilo precej mladih. Mnogi so lep dan izkoristili tudi za sprehod med vinogradi. Med aktivnostmi, ki jih imajo v načrtu v prihodnje, je v ospredju čim bolj zanimiva predstavitev kulturne dediščine in legend Lendave in okolice mlajšim generacijam.

Uredili so tudi Hadikovo pot od Lendave do cerkvice svete Trojice, ki pelje mimo gostilne Lovski dom. Ob poti med vinogradi so zasadili drevesa, načrtujejo pa še zasaditev rož in zelišč.

VIDEO