FESTIVAL VINARIUM – 40. LENDAVSKA TRGATEV – POVORKA

V soboto, 7. septembra 2019, je v sklopu Festivala Vinarium, bila jubilejna 40. Lendavska trgatev. V povorki so veselo zaplesale mažoretke iz Bakovec v spremljavi Pihalnega orkestra iz Bakovec. Na vozu s konjsko vprego se je peljala Slovenska vinska kraljica Meta Frangež iz Gornje Radgone. Okrožali so jo vinski vitezi iz Slovenije ter Madžarske, pod okriljem Društva vinogradnikov Čentiba. Skupaj je bilo 14 domačih in tujih skupin.

Ker je bila letos jubilejna 40. povorka, smo povorko organizirali z manjšimi spremembami, in sicer so bili na začetku konjeniki v husarskih oblačilih iz Društva ljubiteljev konjev Dolga vas. Za njimi so člani KD Lendava v baročnih oblekah, ki so last Galerije Muzej Lendava, nosili darove narave.

Folkloristi iz Madžarske, Hrvaške in Slovenije so z različnimi narodnimi nošami ter ljudskim petjem ter plesom popestrili dogajanje. Člani KD Hare Krišna iz Lendave so plesalli ples ljubezni. Starodobniki na kolesih iz Turnišča, Velike Polane in Beltinec so se peljali na starih kolesih, kot nekoč, ko so hodili v vinograde. Gospod Horvat iz Kota pa se je peljal s starim traktorjem.

Na koncu pa so sledili vozovi s prikazi različnih ljudskih običajev, skečev, pa tudi predstavitvijo nekaterih dogodkov iz vsakdanjega življenja. Skupaj je bilo 15 vozov z različnimi predstavitvami, kot sledi:

 1. Krajevna skupnost Trimlini Alkoholizem – Družbeni problem
 2. Krajevna skupnost Radmožanci – Od konoplje do tkanine
 3. Krajevna skupnost Pince Marof – Benica – Lov –  nekoč
 4. Turistično in okoljevarstveno društvo Petišovci – Priprava domačih perecov in  trebljenje buč na stari način
 1. Mestna skupnost Lendava  in DPZ „Lindva – Začetki sladoledarstva v Lendavi
 2. Krajevna skupnost Kot – Prikaz mlinarstva nekoč na Reki Muri
 3. KD József Attila Kapca – Tradicionalna trgatev (dva voza)
 4. KS Hotiza / Hotiza HK – Delo v vinogradu
 5. Krajevna skupnost Gornji Lakoš – Jesenska spravila na polju
 6. Krajevna skupnost Gorice pri Lendavi – Vinogradi   danes in pred 40 leti (prvo povorko – dvaGEO_3752 GEO_3758 GEO_3777 GEO_3781 GEO_3792 GEO_3806 GEO_3818 GEO_3822 GEO_3823 GEO_3831 GEO_3833 voza
 1. Krajevna skupnost Genterovci – Poroka
 2. Krajevna skupnost Gaberje – Podružnična OŠ Gaberje skozi čas
 3. Krajevna skupnost Dolga vas  – Kraj najokusnejših špargljev in vina
 4. Krajevna skupnost Dolnji Lakoš – Tako smo se predstavili pred 60 leti

Etno povorko, 2. Mednarodno mini likovno kolonijo, Sejem rokodelstva, Ustvarjalno delavnico in Folklorni festival, je pripravila Zveza kulturnih društev Lendava pod okriljem glavnega organizatorja Festivala Vinarium, Zavoda za turizem in razvoj Lendava. Tudi letos smo želeli prisotnim prikazati ljudsko izročilo treh dežel, kjer se je prepletala pestrost in izvirnost vinogradniških in drugih ljudskih običajev.

Na prireditvi so sodelovala različna društva iz Krajevnih skupnosti iz območja Občine Lendava ter gostujoče skupine iz Slovenije, Madžarske in Hrvaške. Skupaj je bilo prisotnih 57 skupin, s približno cca 850 nastopajočimi.

Tudi na naše najmlajše nismo pozabiti. Otroci so se lahko v lendavskem parku in knjižnici zabavali in družili ob različnih tematskih delavnicah in otroških predstavah, ki so jih animirale vzgojiteljice iz Vrtca Lendava. Na Folklornem festivalu ob 14.00 uri pa so se predstavile: Hrvaške FS iz KUU Zadasbreg, Romska FS Romano Jilo iz Dolge vasi, madžarski ljudski pevci Arany Rózsa Nóta klub iz Sárvára na Madžarskem in ruska folklora skupina Kalinka iz Čakovca, Hrvaška. Tri skupine (FS Bogojina, Srbska FS Maribor in članici Esperantskega društva Lendava) so odpovedale svoj nastop zaradi napovedi slabega vremena.

Pripravili smo tudi 3. Mednarodno mini likovno kolonijo, kjer so sodelovali likovniki iz Hrvaške, Madžarske in Slovenije, skupaj jih je bilo 20. Prav tako so si prisotni lahko ogledali Muzej na prostem – Sejem rokodelstva, kjer se je predstavilo 7 domačih rokodelcev z različnimi izdelki, od slame, lesa, konoplje, odpadnega blaga, medu in medičarskih izdelkov in kovaških izdlekov. Od 18.00 naprej pa sta vse prisotne zabavala ansambel Poskočni muzikantje in Ansambel Avsenik.

Na omenjeni prireditvi, je lahko vsak našel nekaj zase, okusil različne kulinarične dobrote našega kraja in dobro domačo kapljico ter se veselo družili med različnimi narodi in narodnostmi iz treh dežel ob narodni in zabavni glasbi.

3. MEDNARODNA MINI LIKOVNA KOLONIJA

V okviru Festivala Vinarium, je v soboto, 7. septembra 2019, od 9.00 do 14.00 ure, v lendavskem parku Roža Lendave, potekala 3. Mednarodna mini likovna kolonija, kjer je sodelovalo 17 likovnikov iz Slovenije, Madžarske in Hrvaške. Tema je bila Lendavska trgatev, lahko pa so izbirali tudi tematiko po lastni izbiri.

Na likovni koloniji so sodelovali:

 • Slavica Zver iz Hotize
 • Duško Abramušić iz Lendave
 • Karin Abramušić iz Lendave
 • Nadja Oblak iz Kota
 • Tamara Špitaler Škorič iz Pinc
 • Jožef Hari iz Krašč
 • Zorica Vinko Šimunič iz Lendave
 • Mladen Palič iz Sv. Martina na Muri, Hrvaška
 • Ludvik Žižek iz Trimlinov
 • Laszló Nemes iz Zalaegerszega, Madžarska
 • Marijan Petkovič iz Murskega Središča, Hrvaška
 • Milena Petkovič iz Murskega Središča, Hrvaška
 • Nuša Patai iz Lendave
 • Marija Magdič iz Hotize
 • Janja Blažona iz Varaždina, Hrvaška
 • Dana Štrucelj iz Gornje Radgone
 • Jožefa Benko iz Domajinec

Vsi likovni izdelki, ki so nastali na likovni koloniji, bodo razstavljene v mesecu decembru 2019 v prostorih ZKD Lendava. Vsakemu udeležencu smo se zahvalili s pisno zahvalo in pogostitvijo.

SEJEM ROKODELSTVA

Na ploščadi pred hotelom Cubis v Lendavi smo v soboto, 7. septembra 2019 od 9.00 do 14.00 ure, pripravili Muzej na prostem oziroma Sejem rokodelstva, kjer je svoje lastne izdelke predstavilo 7 rokodelcev oz. izdelovalci domačih izdelkov:

 • Žganjekuha, kmetija pri Bagiju iz Gornjih Petrovec – različno žganje
 • DZP Lindva Lendava – zbirateljski predmeti
 • Studio Luna, Laura Marinšek, s.p. Rakičan – izdelke iz konoplje
 • Društvo Pomelaj Lendava – izdelki iz ličja
 • Marjan Časar, Čebelarsko društvo Čentiba – med
 • Stanislava Kološa, Černelavci – izdelki iz recikliranega blaga
 • Barbara in Ivan Žižek iz Lipovec – izdelki iz slame

Sejem rokodelstva je bil zelo zanimiv in dobro obiskan, saj so bili razstavljeni različni ročni izdelki.

 USTVARJALNA DELAVNICA

V okviru Festivala Vinarium in 40. Lendavske trgatve smo v soboto, 7. septembra 2019, med 9.00 in 14.00 uro v lendavskem parku Roža Lendave, pod vodstvom vzgojiteljic iz Vrtca Lendava, za najmlajše obiskovalce pripravili Ustvarjalno delavnico.

Letos so lahko otroci izdelovali strašila iz kartonskih tulcev in kronice iz šeleshamerja. Strokovne sodelavke Vrtca Lendava pa so poleg delavnic pripravile še model deklice, oziroma vinske kraljice, kjer so se otroci lahko fotografirali.

Na delavnici so nastali zelo lepi izdelki in otroci so bili navdušeni in so se z veseljem udeležili delavnice.

MEDNARODNI FOLKLORNI FESTIVAL

V soboto, 7. septembrta 2019, smo v okviru 40. Lendavske trgatve, med 14.00 in 16.00 uri na glavnem odru pred hotelom Cubis v Lendavi, pripravili, že tradicionalni, Folklorni festival, kjer so sodelovale madžarske, hrvaške in ruske folklorne skupine, to je 4 skupin, Tri skupine (FS iz Bogojine, Srbska FS iz Maribora in članici Esperantskega društva Lendava, nastop s kitaro) so zaradi napovedi slabega vremena v soboto zjutraj odpovedale nastop. Nastopile pa so naslednje skupine:

 1. HRVAŠKA FOLKLORNA SKUPINA, KUU „ZASADBREG”, ZASADBREG, HRVAŠKA – Pesmi in plesi međimurskega kraja
 2. ROMSKA FOLKLORNA SKUPINA ROMANO JILO DOLGA VAS – splet romskih plesov
 3. MADŽARSKA FOLKLORNA SKUPINA ARANY RÓZSA NÓTA KLUB, SÁRVÁR, MADŽARSKA – madžarski ljudski plesi
 4. RUSKA FOLKLORNA SKUPINA, UDRUGA KALINKA ČAKOVEC – splet ruskih plesov

Obiskovalci so lahko uživali ob poskočnih plesih in čudovito folklorno nošo iz različnih krajev.