V soboto, 27. maja 2017 ob 18.00 uri, je Zveza kulturnih društev Lendava organizirala 9. Predstavitev kulturnih društev pod imenom Medgeneracijsko sožitje med društvi, ki se je izvedla tudi v sklopu 22. obletnice Tedna vseživljenjskega učenja v katerem sodelujemo mi in društva že vrsto let.

Omenjeni projekt je pomemben za kulturne ustvarjalce, še posebej tiste, ki delajo na področju ljubiteljske kulture. S tem želimo doseči še boljšo prepoznavnost našega dela na kulturnem področju in se predstaviti javnosti kot živ člen verige, ki je pomemben za dobrobit naše družbe, čeprav je večkrat potisnjen v pozabo.

Skupine iz kulturnih društev so se predstavile z ljudskimi pesmimi, plesom, kratkimi gledališkimi predstavami in folkloro v slovenskem, madžarskem in romskem jeziku.

Program:

 1. Gledališka skupina Mladi varašanci, OŠ Turnišče
 2. KD Trimlini, madžarski ljudski pevci
 3. KD Mostje-Banuta,  ritmična skupina
 4. KD Zarja Gaberje, madžarski ljudski pevci
 5. VDC Murska Sobota-Lendava, odrasla prekmurska folklorna skupina
 6. KD F.S.F. Žižki, ljudske pevke
 7. KD Zarja Gaberje, gledališka sekcija
 8. KD Mostje-Banuta, prekmurska folklorna skupina
 9. TKD Močvirski tulipan Radmožanci, ljudski pevci
 10. KD Petöfi Sándor Dolina, madžarski ljudski pevci
 11. KD Zarja Gaberje, slovenski ljudski pevci in godci, Gaberski Mantraši
 12. KD Ferdo Godina Bistrica, ljudska pevca

Na prireditev se je prijavilo 12 kulturnih društev, skupaj s cca 90 nastopajočimi.  Skupine so pripravile pester program  in prikazale kako ohranjajo kulturno izročilo svojega kraja.

V sklopu te prireditve pa smo v avli kulturnega doma pripravili razstavo risb iz Ustvarjalnega natečaja 2017, kjer so sodelovali otroci iz vrtcev, osnovnih šol iz različnih krajev Slovenije, prav tako tudi člani kulturnih društev in zavodov ter nekateri posamezniki. V avli kulturnega doma je bilo na ogled 52 risb na temo studenci – vodnjaki. Vsakemu sodelujočemu smo, pred kulturnim programom ob 17.00 ure, ko je bila otvoritev razstave, podelili tudi zahvale ter skromne nagrade.

Program, ki ga je povezovala Elvira Vaupotič Göncz, si je ogledalo cca 250 obiskovalcev. Fotografije iz celotne prireditve je pripravila naš sodelavec iz ZKD Lendava.  V avli kulturnega doma pa smo pripravili tudi skromno pogostitev in končali s pesmijo ob 21.00 uri.