Zveza kulturnih društev Lendava je skupaj s Kulturnim društvom Lendava v četrtek, 26. 01. 2017 v prostorih ZKD Lendava, pripravila prireditev Spomin na lendavske Jude in žrtve holokavsta.

Pred pričetkom prireditve ob 16.00 uri smo na Židovskem pokopališču v Dolgi vasi prižgali svečo v spomin vsem umrlim lendavskim Židom. Nato smo obiskali na DOŠ I v Lendavi, kjer smo si v Spominskem parku žrtvam II. svetovne vojne ogledali spominske table. Član Kulturnega društva Lendava, g. Bračič, je podala kratko obrazložitev spominskih tabel.

V prostorih ZKD Lendava pa smo pripravili predavanje z naslovom Spomin na lendavske Jude, ki ga je izvajal univ. dipl. zgodovinar in geogr. Dejan Süč.

Kot častno gostjo smo na srečanje povabili še gospo Evo Božanič, potomko lendavskih Židov, ki sedaj živi v Murski Soboti, vendar se zaradi druge odsotnosti, naše prireditve ni mogla udeležiti.

Slavnosti se je udeležila tudi gospodarska atašejka dr. Ildikó Kovács iz Urada veleposlaništva Madžarske v Lendavi.

Namen teh prireditev je bil, da se spomnimo Judov, ki so živeli, ustvarjali in delali v Lendavi ter so pokopani na Židovskem pokopališču v Dolgi vasi. Prav tako smo se spomnili žrtev holokavsta in življenja ter trpljenja Židov celega sveta.

Omenjeno prireditev si je ogledalo 27 obiskovalcev iz različnih društev, zavodov ter seveda posameznikov iz območja občine Lendava, ki so želeli bolje spoznati življenje in delo lendavskih Židov.

Zahvala za izvedbo prireditve gre vsem predavateljem, organizatorjem, partnerjem in obiskovalcem.

Zapisala:

Danijela HOZJAN

22 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21