V soboto, 21. maja 2016 ob 18.00 uri, je Zveza kulturnih društev Lendava organizirala 8. Predstavitev kulturnih društev pod imenom Medgeneracijsko sožitje med društvi, ki se je izvedla tudi v sklopu 21. obletnice Tedna vseživljenjskega učenja v katerem sodelujemo mi in društva že vrsto let in Tedna ljubiteljske kulture, ki poteka po celi Sloveniji od 13. do 22. maja 2016.
Oba projekta sta pomembna za kulturne ustvarjalce, še posebej tiste, ki delajo na področju ljubiteljske kulture. S tem želimo doseči še boljšo prepoznavnost našega dela na kulturnem področju in se predstaviti javnosti kot živ člen verige, ki je pomemben za dobrobit naše družbe, čeprav je večkrat potisnjen v pozabo.
Skupine iz kulturnih društev so se predstavile z ljudskimi pesmimi, plesom, kratkimi gledališkimi predstavami in folkloro v slovenskem, madžarskem in romskem jeziku.
Program je začela gledališka skupina Mladi varašanci iz OŠ Turnišče, nato se je s spletom prekmurskih plesov predstavila otroška prekmurska folklorna skupina KD Zarja Gaberje. Nastopili so tudi folkloristi iz VDC Lendava. Za njimi madžarski ljudski pevci iz KD Doline, glasbeno društvo Art Music iz Trnja. Prekmurska folklorna skupina iz KD Turnišče, citrarska skupina, madžarski ljudski pevci in slovenski ljudski pevci in godci iz KD Zarja Gaberje, slovenske ljudske pevke iz KD Žižki in KD Hotiza. Prekmurske plese je predstavila folklorna skupina KD Mostje-Banuta. Ljudske pevke iz Črenšovec so zapele dve ljudski pesmi, za njimi pa še pevci, prav tako z ljudskimi pesmimi iz KD Renkovci. Ljudski pevci Iz TKD Radmožanci pa so zapeli dve narodni pesmi, eno v madžarščini in eno v slovenščini.
Na prireditev se je prijavilo 22 kulturnih društev, vendar zaradi bolezni članov je nastopilo samo le 19 skupin, skupaj s cca 180 nastopajočimi. Skupine so pripravile pester program in prikazale kako ohranjajo kulturno izročilo svojega kraja.
V sklopu te prireditve pa smo v avli kulturnega doma pripravili razstavo risb iz Ustvarjalnega natečaja 2016, kjer so sodelovali otroci iz vrtcev, osnovnih šol iz različnih krajev Slovenije, prav tako tudi člani kulturnih društev in zavodov ter nekateri posamezniki. V avli kulturnega doma je bilo na ogled 77 risb na temo glasbeni instrumenti. Vsakemu sodelujočemu smo, med kulturnim programom, podelili tudi zahvale ter skromne nagrade. Za tri najlepše slike iz vsake kategorije, bilo jih je bilo IV, pa smo podelili tudi priznanja.
Program, ki ga je povezovala Elvira Vaupotič Göncz, si je ogledalo cca 250 obiskovalcev. Fotografije iz celotne prireditve je pripravila naša sodelavka iz ZKD Lendava, Biserka Sijarič. V avli kulturnega doma pa smo pripravili tudi skromno pogostitev in končali s pesmijo ob 21.00 uri.