POROČILO 10. MEDNARODNE RAZSTAVE POD IMENOM PIRHI, VINO IN VELIKONOČNI IZDELKI

Zveza kulturnih društev Lendava v sodelovanju s kulturnimi in vinogradniškimi društvi, je v času od 17. do 20. marca 2016 organizirala letos že 10. mednarodno razstavo pod imenom PIRHI, VINO in VELIKONOČNI IZDELKI. Naši razstavljalci iz društev in domači obrtniki so se potrudili in pripravili zelo pestro razstavo, ki je bila na ogled v prostorih stare blagovnice Mercator v Lendavi na Glavni ulici 31. Obiskovalci so si lahko ogledali različne velikonočne in spomladanske motive vezenin in prtičkov, ki so jih v ta namen naredile pridne roke članic sekcij ročnih del iz naših društev. Na ogled so bili pirhi v različnih tehnikah izdelave, to je v batik tehniki, praskanju, brušenju. Razen tega pa tudi druge tehnike, ki so bile narejene na različnih delavnicah društev. K Veliki noči spadajo tudi drugi izdelki, kot so pletene košare, cekarji ter različni okraski in drugi izdelki iz keramike, ličja, lesa in papirja.

Ker imamo v Lendavskih Goricah čudoviti razgledni stolp Vinarium, smo se odločili, da bomo en del razstave imeli tudi tam. V času od 11. marca pa do 27. aprila 2016 so bili tam razstavljeni različni unikatni pirhi iz različnih krajev Slovenije. Razstavljalo je 12 razstavljalcev iz različnih krajev Slovenije. V času razstave pa smo ob petkih in sobotah organizirali tudi nastope ljudskih pevcev in folklornih skupin domačih in tujih društev. Predvsem zanimiv je bil nastop ljudskih pevcev in folklorne skupine iz Zveze Slovencev na Madžarskem iz Gornjega Senika ter iz KD Bogojina.

Razstavo pirhov in drugih velikonočnih izdelkov, so pripravile članice ročnih del iz kulturnih društev Petišovci, Čentiba, Dolga vas, Gaberje, Genterovci, Kapce, Radmožancev, Žižkov, Društva upokojencev Lendava. Nato še iz VDC Lendava, Zavoda Zarum Trnje. Izdelke iz velikonočnih delavnic pa razstavljajo KD Lendava, KD Hotiza in ZKD Lendava. Posebno razstavo je pripravil tudi Vrtec Lendava. Letos so bili na ogled izdelki z velikonočnimi in spomladanskimi motivi. Našlo se je tudi nekaj drugih ročno izdelanih izdelkov in drugih zanimivih okraskov.

K sodelovanju smo povabili tudi goste iz Madžarske in Hrvaške. Tako se s pirhi, vezeninami in različnimi velikonočnimi izdelki predstavljajo posamezniki in skupine iz Lentija, Čakovca, Podturna in Murskega Središča.

Iz različnih krajev Slovenije pa razstavljajo pirhe v različnih tehnikah izdelave ter izdelke iz ličja, volne, lesa in drugih materialov. Skupaj razstavlja čez 40 razstavljalcev iz Slovenije, Madžarske in Hrvaške.

Vinogradniki iz vinogradniških društev Čentiba in Lendava so pripravili tudi pokušino vin iz našega vinorodnega okoliša. Našlo pa se je tudi nekaj domačih mesnih in pekovskih dobrot.

Da je bilo dogajanje na razstavi še bolj pestro, so vsak dan ob 16. uri veselo vzdušje naredile domače in tuje skupine iz kulturnih društev ter otroci iz vrtca Lendava. V dneh razstave je nastopilo čez 20 skupin z cca 250 nastopajočimi iz domačih društev in iz Madžarske ter Hrvaške.

Ob predstavitvi navedenih velikonočnih izdelkov smo želeli ohraniti običaje in kulturno dediščino naših prednikov v duhu velikonočnih praznikov.

S takšnim načinom sodelovanja želimo povezati kulturo več narodov in narodnosti, ki živijo na našem območju, društva spodbuditi k sodelovanju in ohranjanju kulturne dediščine, obiskovalcem, ki jih je bilo skupaj z nastopajočimi cca 1000, pa ponuditi kar se da veliko lepih trenutkov in dobrega počutja ob ogledu razstave ter degustaciji izvrstnih vin naših vinogradnikov in pokušini pekovskih in mesnih dobrot.

Naj nas skupno druženje na takšnih ali podobnih prireditvah povezuje, v nas prebudi nekaj lepega, koristnega. Ustvarjalni duh se naj rodi v vsakem izmed nas, še posebej v tem času, ko iščemo nove poti za boljši jutri.

Lendava, 21. 03. 2016 Danijela HOZJAN
predsednica ZKD Lendava