LENDAVSKA TRGATEV

Organizatorji prireditve Turistična zveza Lendava vabi, Zveza kulturnih društev Lendava in Turizem d.o.o. Lendava, si želijo, da bo letošnja že 36. Lendavska trgatev pestra, vendar pa tudi malo drugačna od drugih ter bogatejša v nekaterih detajlih. Ohranila naj bi izvirnost in avtentičnost, torej imela značaj kulturno-turistične prireditve. Poglobil naj bi se kulturni značaj prireditve, ki je značilen samo za naš kraj. S prikazi na vozovih bi se naj razgibalo prebivalstvo in ga spodbudilo k razmišljanju, k izvirnosti in aktivnemu sodelovanju na prireditvi še naslednje leto. Izkoristil bi se naj zdrav tekmovalni duh med društvi v krajevnih skupnostih in kraji v Občini Lendava. Vinogradništvo bi naj ostalo glavni motiv razmišljanja ob pripravljanju prireditve, prikazali pa bi se naj tudi drugi ljudski običaji ter kulinarika iz našega kraja.

Poudarek celotne prireditve bi naj bil na druženju in prikazu kulturne dediščine in kulinarike narodov in narodnosti, ter povezovanje vseh občanov, ki živijo na območju Občine Lendava ter sosednjih držav Madžarske in Hrvaške in nekaterih delov osrednje Slovenije. Naša želja je, da še naj naprej odmevajo ljudske pesmi v različnih jezikih in naj povezujejo ljudi v pesmi, plesu in v ostalih vrednotah na področju kulturne dediščine našega kraja.

Tako bomo program tudi letos popestrili s povorko po starem mestnem jedru, v kateri se nam bodo predstavili gostje iz Hrvaške, Madžarske, Srbije in Avstrija ter domače krajevne skupnosti in njihova društva s prikazi starih običajev, šeg in navad. Povorka bo krenila izpred stare srednje šole ob 11.00 uri in nadaljevala pot po starem mestnem jedru Lendave. Po povorki pa vas prav lepo vabimo v park, kjer se boste ob 13.15 uri lahko pridružili fotografiranju za Milenijsko fotografijo. Vsak udeleženec fotografiranja bo prejel za darilo majico, v kateri se bo fotografiral. Na to pa vas vljudno vabimo na trg pred Hotelom Elizabeta, na pokušino domačih kulinaričnih dobrot pri lesenih hišicah s pesmijo, plesom in glasbo, ki so jo pripravile krajevne skupnosti skupaj s svojimi društvi, ter razstavo rokodelcev na etnološki tržnici. Med 15.00 in 17.00 uro pa bo na glavnem odru potekal folklorni festival Kulturna dediščina v pesmi in plesu, ki ga je pripravila Zveza kulturnih društev v sodelovanju z gostujočimi skupinami, kjer se bodo predstavili cimbalist iz Lipovec, harmonikarji iz Beltinec, gostujoče folklorne skupine in tamburaši iz Madžarske, Hrvaške in Avstrije ter domači in tuji citrarji. Seveda se bo program nadaljeval tudi v večernih urah, saj nas bosta od 18. ure naprej zabavali glasbeni skupini Weekend band in Mejaši.

 

ZLOŽENKA (dvoj.) – Lend. trg. 2015 – povorka

ZLOŽENKA (dvoj.) – Lend. trg. 2015 – folklorni festival in hišice