POROČILO 9. MEDNARODNE RAZSTAVE POD IMENOM

PIRHI, VINO IN VELIKONOČNI IZDELKI

POROČILO - DELAVNICA IZDELAVE PIRHOV IN VELIKONOČNIH IZDELKOV

Zveza kulturnih društev Lendava v sodelovanju s kulturnimi in vinogradniškimi društvi, je v času od  26. do 29. marca 2015 organizirala letos že 9. razstavo pod imenom PIRHI, VINO in VELIKONOČNI IZDELKI. Naši razstavljalci iz društev in domači obrtniki so se potrudili in pripravili zelo pestro razstavo, ki je bila na ogled v prostorih stare blagovnice Mercator v Lendavi na Glavni ulici 31. Obiskovalci so si lahko ogledali različne velikonočne in spomladanske motive vezenin in prtičkov, ki so jih v ta namen naredile pridne roke članic sekcij ročnih del iz naših društev. Letos smo prvič  razstavili zavese, predpasnike in pogrinjke ter pojšte. Na ogled so bili pirhi v različnih tehnikah izdelave, to je v batik tehniki, praskanju, brušenju.  Razen tega pa tudi druge tehnike, ki so bile narejene na različnih delavnicah društev. K Veliki noči spadajo tudi drugi izdelki, kot so pletene košare, cekarji ter različni okraski in drugi izdelki iz keramike, ličja, lesa in papirja.

Zaradi tega, ker je letos na razstavi sodelovalo veliko, ne samo domačih, ampak tudi tujih skupin, smo se odločili, da bo 9. razstava mednarodna in s tem povezovala tri kultuee v skupni predstavitvi različnih ročnih del.

Različne ezenine, prtičke, zavese, predpasnike in pogrinjke ter pojštre so pripravile članice ročnih del iz kulturnih društev Dolga vas, Gaberje, Čentiba, Petišovci, Genterovci in Društva upokojencev Lendava. Z velikonočnimi izdelki je sodeloval tudi Vrtec Lendava, VDC, Enota Lendava, KD Hotiza, KD Lendava in ZKD Lendava. Iz KD Kapca je rože in druge izdelke iz krep papirja razstavljala Irena Sarjaš. Marjana Kmet iz Zavoda Zarum Trnje pa je prinesla na ogled ročno izdelane lutke. Razstavljali so tudi različni predelovalci mesnin iz Gornjega Lakoša, Dolge vasi in Žižkov. Iz Radmožanec, Kamovec, Doline, Dobrovnika, Bodonec, Ižakovcec in Veščice pa so razstavljal pirhe v različnih tehnikah izdelave, izdelke iz ličja, volne in drugih materialov. Društvo zbirateljev Pomurja Lendava je letos pripravilo razstavo različnih velikonočnih razglednic. Predstavili so se tudi oblikovalci in izdelovalci lesne galanterije in keramičnih izdelkov iz Lendave, Žižkov, Velike Polane in Hotize.

Našo mednarodno razstavo so z različnimi izdelki obogatila tudi društva iz Madžarske in Hrvaške. Iz Madžarske so prišle razstavljalke iz Lentija in Števanovec ter Monoštra, ki so razstavljale različne vezenine, pirhe in druge velikonočne izdelke. Tudi iz Hvaške, točneje iz Podturna in Murskega Središča so prinesli vezenine, ki so značilne za njihov kraj. Čudovite čipke pa iz Lepoglave.

Vinogradniki iz vinogradniških društev Čentiba in Lendava so pripravili tudi pokušino vin iz našega vinorodnega okoliša. Našlo pa se je tudi nekaj domačih mesnih in pekovskih dobrot.

Želeli smo, da bo dogajanje na razstavi še bolj pestro, zato je bil vsak dan razstave ob 16.00 uri kulturni program, razen ob otvoritvi ob 17.00 uri, kjer je nastopilo 25 različnih skupin od pevskega zbora, slovenskih in madžarskih ljudskih pevcev in godcev, hrvaških tamburašev ter otrok iz vrtca Lendava, ki so se predstavili z lutkovno predstavo Zajček se je izgubil. Skupine  so prišle iz domačih in tujih kulturnih društev iz Madžarske in Hrvaške ter naredili veselo vzdušje.

Ob predstavitvi navedenih velikonočnih izdelkov smo želeli ohraniti običaje in kulturno dediščino naših prednikov v duhu velikonočnih praznikov.

S takšnim načinom sodelovanja želimo povezati kulturo več narodov in narodnosti, ki živijo na našem območju, društva spodbuditi k sodelovanju in ohranjanju kulturne dediščine, obiskovalcem, ki jih je bilo  cca 850, pa ponuditi kar se da veliko lepih trenutkov in dobrega počutja ob ogledu razstave ter degustaciji izvrstnih vin naših vinogradnikov in pokušini pekovskih in mesnih dobrot.

Naj nas skupno druženje na takšnih ali podobnih prireditvah povezuje, v nas prebudi nekaj lepega, koristnega. Ustvarjalni duh se naj rodi v vsakem izmed nas, še posebej v tem času, ko iščemo nove poti za boljši jutri.

 

Lendava, 30. 03. 2015                                                        Danijela HOZJAN

predsednica  ZKD Lendava